Психологическата устойчивост е позволила на Люис Хамилтън да постигне впечатляващата победа на „Монца”, след която дръпна с 30 точки в класирането. 

Британецът стартира едва трети зад двете силни коли на Ферари, но изпревари Себастиан Фетел още в началото, въпреки че двамата леко се удариха, а в края се справи и с Кими Райконен, за да постигне впечатляващ триумф. 

„Преди състезанието имаше напрежение, защото бях зад двете Ферарита и нямаше как да знам какво ще се случи. В един момент обаче се настроих така, че да мисля само за настоящето, за бъда концентриран и да не правя грешки. Това е нещо върху което работя всеки ден” обясни Люис. 

„Просто успях да намеря магията. Не знаеш откъде идва, но усещаш нещо различно. Естествено натискът е голям и ние със Себ няма как да избягаме от него. Не помня да съм бил под по-голямо напрежение, но то е продиктувано от желанието да успееш на всяка цена и това бе един невероятен ден за мен” добави той. 

„Много се гордея от атаката си срещу Фетел. Оставих му достатъчно място. Просто видях възможността и я използвах. Повторенията са категорични. Когато бях зад Кими знаех, че той трудно ще сбърка, но пък разбрах, че унищожава гумите си и бе ясно, че в един момент ще загуби скорост. Моята позиция бе отлична, докато неговата бе ужасна, знаейки, че съм толкова близо. Затова в един момент използвах шанса си, а тези битки гума до гума са това, които носят най-невероятното усещане на пистата” каза още Хамилтън.